Rolstoelrugby

De spelers

Wheelchair rugby (rolstoelrugby, quad rugby) is een gemengde Paralympische teamsport. De sport is bedoeld voor sporters met een motorische handicap aan benen èn armen.
Om alle spelers een gelijke kans te geven, wordt een puntensysteem gehanteerd, afhankelijk van de handicap. Spelers met de grootste motorische beperkingen (vergelijkbaar met een C5 dwarslaesie) krijgen 0,5 punt. Hoe lichter de handicap, hoe hoger het punt. Wie 3,5 punt (bijvoorbeeld bij een meervoudige amputatie of een incomplete C8 laesie) of minder krijgt toegekend, kan de sport beoefenen. Een team bestaat uit maximaal 12 spelers, waarvan er maximaal 4 tegelijk mogen worden opgesteld. De punten van de opgestelde spelers mogen maximaal optellen tot 8.

De wedstrijden

Twee teams spelen tegen elkaar.
Een wedstrijd bestaat uit 4 perioden van 8 minuten zuivere speeltijd. Tussen de periodes zitten pauzes van twee, vijf en weer twee minuten. Ook mag elk team 4 time-outs van 20 seconden en twee coach time-outs van een minuut nemen. Er mag onbeperkt gewisseld worden.

De uitrusting

Er wordt gespeeld op een basketbalveld waarop twee zogenaamde 'key areas' zijn aangebracht. Dit zijn rechthoekige gebieden bij de achterlijnen
van 8 bij 1,75 meter. Ook worden er twee pionnen op beide achterlijnen geplaatst, waartussen gescoord kan worden.
Het spel wordt gespeeld met een bal die sterk lijkt op een volleybal.
De spelers maken gebruik van een speciaal ontworpen wheelchair-rugbystoel. De stoel moet sterk zijn omdat deze nogal wat klappen moet opvangen. En natuurlijk moet de stoel zo licht mogelijk zijn.

 

Het spel

Elk team probeert te scoren door de bal over de achterlijn van de tegenstander tussen de pionnen te brengen.
Vergeleken met rolstoelbasketbal mag er meer rolstoelcontact optreden, zoals blokken of aanrijden. Lichaamscontact is echter niet toegestaan.

Enkele regels

De speler met de bal moet binnen 10 seconden de bal overspelen of stuiten. Zodra een team balbezit verovert of krijgt heeft het 40 seconden de tijd om te scoren. Bovendien mag de bal maximaal 12 seconden zich op eigen helft bevinden en eenmaal op de aanvalshelft mag de bal niet teruggespeeld worden naar de eigen helft.

In de key area mogen zich slechts drie verdedigers bevinden. Een aanvaller mag maximaal 10 seconden achtereen in de vijandelijke key staan.

 

Tot slot

Wheelchair rugby heeft in korte tijd een belangrijke plaats ingenomen in de rolstoelsport. Het vormt een ideale uitlaatklep voor mensen met een lichamelijke beperking en het is spectaculair om te zien.

Voor meer informatie of een volledig overzicht van de regels verwijzen we naar de volgende websites:


Contact

Heb je een vraag of wil je een keer een training meemaken, stuur dan een mailtje naar:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Trainen

Recreanten: elke dinsdagavond van 20:00 - 21:30 uur
Competitie spelers: elke vrijdagavond van 19:00 - 21:00 uur

Locatie

Sporthal Sint Maartenskliniek
Hengsdal 3  6574 NA Nijmegen

Sponsors

Giften en donaties aan onze vereniging zijn altijd welkom. Deze gebruiken we voor de aanschaf en onderhoud van reserve-rolstoelen en onderdelen om iedereen de gelegenheid te kunnen geven kennis te maken met onze sport.

Uw bijdrage kunt u overmaken op bankrekening
NL08 RABO 0137863101
t.n.v. Quad Rugby Maartenskl. te Nijmegen.

 

Fotoalbum

Bekijk de laatste sportieve activiteiten in ons fotoalbum.

© 2024 Mavericks-SMK
Een website van Netnog websites